Werkwijze

Bij hondenschool WoefWijs leer je je hond voornamelijk opvoeden en trainen door middel van het versterken van het gewenste gedrag. We noemen dit ‘positieve bekrachtiging’, wat inhoudt dat gewenst gedrag beloond wordt zodat de hond het gewenste gedrag herhaalt. De beloning kan van alles zijn; een favoriet speeltje, spel of voer.

Echter, alleen met gewenst gedrag belonen, kom je er vaak niet. Vaak wordt er gezegd ‘goed gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren’. In sommige gevallen gaat dit op, maar in sommige gevallen kan dit ook averechts werken. Je leert daarom bij WoefWijs ook hoe je ongewenst gedrag, op een vriendelijke manier, kunt bijsturen of voorkomen. Plezier, het versterken van de band tussen baas en hond en samenwerken staat ten aller tijde voorop. Want iets leren terwijl je niet geïnteresseerd bent, is onmogelijk voor zowel hond en baas.

Een hond spreekt geen Nederlands maar heeft wel degelijk veel te vertellen!
Een hond opvoeden is niet perse makkelijk. Door cursisten zoveel mogelijk kennis en vaardigheden mee te geven, hoop ik dat zij inzicht krijgen in het gedrag en de emoties van hun hond zodat het welzijn van zowel hond als baas vergroot wordt. 

Je hond heeft de hele dag leerervaringen waardoor bepaald gedrag toeneemt of afneemt. Tijdens de theorielessen gaan we hier dieper op in zodat de praktijklessen grotendeels benut kunnen worden voor het aanleren en/of verbeteren van praktische vaardigheden.

Onderwerpen die bij de theorielessen aan bod komen zijn onder andere:
            – ‘Hoe leert een hond?’
            – ‘Hoe versterk je gewenst gedrag en ga je om met ongewenst gedrag?’
            – Lichaamstaal en stress-signalen

Het welzijn van de hond staat bij WoefWijs voor op. De juiste training is van groot belang. Het gebruik van slipkettingen, wurglijnen, prikbanden en andere fysieke correctiemiddelen/methoden zijn bij WoefWijs niet toegestaan.

De lessen vinden in principe plaats op het veld in Wateren in kleine groepjes van 3 á 4 honden zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Doordat er kleine groepjes zijn, kan ik iedereen voorzien van feedback die bij zijn of haar situatie past. Soms trainen we buiten het veld langs het fietspad of in het bos. Daarnaast kunnen cursisten zich opgeven voor de zogenoemde ‘outdoorlessen’. Dit zijn trainingen in het dorp en/of bos waarbij we oefenen met praktijksituaties.

Ik geef er tijdens mijn lessen de voorkeur aan om te werken met behulp van een clicker of beloningswoordje. Na het aanleren hiervan, wordt het geluid van de clicker of het beloningswoord, door de hond herkent als beloningssignaal. Hiermee kan zeer nauwkeurig getimed worden zodat de hond snel herkent voor welk gedrag hij beloont wordt. Dit is duidelijk voor de hond en komt de effectiviteit van de training ten goede. Wil je meer lezen over de clicker of het beloningswoord? CLICK! dan hier

Samenwerken is leuk!
Back To Top